Ulasan Seorang Pelatih

Posted in Duniaku Mengelilingi Mataharimu on October 7, 2009 by Garam & Gula

Salam semua pelawat (kebanyakkan kawan2 jer) yang sudi singgah@jenguk blog ak ni. lama tak sembang dalam ni sebab ketiadaan sumber talian jalur lebar, kedaifan masa dan sebab musabab yang tak dapat dielakkan. aku nak bagitau yang latihan praktikal aku akan berakhir pada 16/10/2009 akan datang ni. tapi sebelum tu, aku nak kongsi pengalaman aku carik kerja…macam graduan lain yang dok pikir pas belajar trus nak kerja sebab nakkan punca pendapatan tetap, aku pun mencari gak dan alhamdulillah rezeki dari tuhan aku diberi peluang untuk menghadiri beberapa sesi temuduga..maklumla bukan senang nak dapat ditemuduga masa skang ni. kira dah di’shortlisted’ la maksudnya. walaupun pada pandangan aku lebih ramai lagi yang lagi power gred dari aku. ok, aritu OCBC Management Trainee, pastu aku dapat panggilan dari RHB untuk hadir sesi temuduga..tapi job scope skang untuk fresh grad lebih kepada Sales Executive (contract basis 6-12 bulan) basic gaji antara RM1,800 – 2,400 (bergantung skop kerja yang ditawarkan). perancangan aku skang nak dapatkan kerja yang tak memerlukan ak bergerak ke sana sini sebab aku berhasrat nak sambung master (part time course)…jadi pada 30/9/2009 yang lepas aku ditemuduga oleh bos aku kat KFH..so diorang offer aku contract 6 bulan, basic RM1,800 termasuk shift & standby allowance RM530. aku pun senang untuk terima offer KFH sebab aku dah 5 bulan training kt sini, staff kat sini pun supportive & helpful..jadi aku bersyukur sangat dapat offer ni dan insyaALLAH bulan november aku akan mula kerja di KFH.bagi rakan2 lain aku akan sentiasa update post untuk peluang2 kerja@training sekiranya ade kelapangan dan info yang boleh aku kongsi bersama.ok itu saja wat masa ni.Salam

Between LOVE & RELATIONSHIP

Posted in 1 Kisah 10 Makna on September 16, 2009 by Garam & Gula

LOVERead Each One Carefully & Think About It a Second or Two
1. I love you not because of who you are, but because of who I am when I am with you…
2. No man or woman is worth your tears, & the one who is, won’t make you cry.
3. Just because someone doesn’t love you the way you want them to, doesn’t mean they don’t love you with all they have.  
4. A true friend is someone who reaches for your hand & touches your heart.  
5. The worst way to miss someone is to be sitting right beside them knowing you can’ t have them  
6. Never frown, even when you are sad, because you never know who is falling in love with your smile.  
7. To the world you may be one person, but to one person you may be the world.  
8. Don’t waste your time on someone, who isn’t willing to waste their time on you. 
9. Maybe God wants us to meet a few wrong people before meeting the right one, so that when we finally meet the person, we will know how to be grateful.  
10. Don’t cry because it is over, smile because it happened.  
11. There’s always going to be people that hurt you so what you have to do is keep on trusting & just be more careful about who you trust next time around..  
12. Make yourself a better person & know who you are before you try & know someone else & expect them to know you.  
13. Don’t try so hard, the best things come when you least expect them to.  

REMEMBER: WHATEVER HAPPENS, HAPPENS FOR A REASON.

OSK Operation Associate Programme

Posted in Nak Kerja Ke Sambung Belajar? on September 16, 2009 by Garam & Gula

OSKOSK Address

MAYBANK Apprentice Programme

Posted in Nak Kerja Ke Sambung Belajar? on September 16, 2009 by Garam & Gula

Maybank AP

UOB Management Trainee

Posted in Nak Kerja Ke Sambung Belajar? on September 16, 2009 by Garam & Gula

UOB - MT

Antara CINTA dan PERKAHWINAN

Posted in 1 Kisah 10 Makna on August 27, 2009 by Garam & Gula

Cinta dalam perkahwinanSatu hari, Plato bertanya pada gurunya, “Apa itu cinta? Bagaimana saya boleh menemukannya? Gurunya menjawab,”Ada ladang gandum yang luas di depan sana. Berjalanlah kamu dan tanpa boleh mundur kembali, kemudian ambillah satu saja ranting. Jika kamu menemukan ranting yang kamu anggap paling menakjubkan, ertinya kamu telah menemukan cinta”.

Plato pun berjalan, dan tidak seberapa lama, dia kembali dengan tangan kosong, tanpa membawa apapun. Gurunya bertanya, “Mengapa kamu tidak membawa satupun ranting?” Plato menjawab, “Aku hanya boleh membawa satu saja, dan masa berjalan tidak boleh mundur kembali (berbalik). Sebenarnya aku telah menemukan yang paling menakjubkan, tapi aku tak tahu apakah ada yang lebih menakjubkan lagi di depan sana, jadi tak ku ambil ranting tersebut. Ketika ku melanjutkan berjalan lebih jauh lagi, baru kusedari bahawasanya ranting-ranting yang ku temukan kemudian tak sebaik dan secantik ranting yang tadi, jadi tak ku ambil sebatang pun pada akhirnya” Gurunya kemudian menjawab “Jadi itulah yang dikatakan cinta”

Pada hari yang lain, Plato bertanya lagi pada gurunya, “Apa itu perkawinan? Bagaimana saya boleh menemukannya?” Gurunya pun menjawab “Ada hutan yang subur di depan sana. Berjalanlah tanpa boleh mundur kembali (menoleh) dan kamu hanya boleh menebang satu pohon saja. Dan tebanglah jika kamu menemukan pohon yang paling tinggi, kerana ertinya kamu telah menemukan apa itu perkawinan” Plato pun berjalan, dan tidak seberapa lama, dia kembali dengan membawa pohon. Pohon tersebut bukanlah pohon yang segar/subur, dan tidak juga terlalu tinggi. Pohon itu biasa-sederhana saja, tidak terlalu lurus batangnya. Gurunya bertanya, “Mengapa kamu memotong pohon yang seperti itu?” Plato pun menjawab, “Sebab berdasarkan pengalamanku sebelumnya, setelah menjelajah hampir setengah hutan, ternyata aku kembali dengan tangan kosong. Jadi dikesempatan ini, aku lihat pohon ini, dan ku rasa tidaklah buruk sangat, jadi ku putuskan untuk menebangnya dan membawanya ke sini. Aku tidak mau menghilangkan kesempatan untuk mendapatkannya” Gurunya pun kemudian menjawab, “Dan itulah yang dikatakan perkahwinan”

Oleh itu carilah cinta dan dapatkan perkahwinan. Kerana kita tidak mungkin memperoleh sebenar seperti yang kita impikan. Hidup ini hanya kesempatan yang sedikit dan sementara. Tidak mungkin akan terpenuhi segala yang kita mahu. Terimalah seadanya apa yang Allah dah tentukan untuk kita..

Mengapa WANITA Sangat Istimewa

Posted in Duniaku Mengelilingi Mataharimu on August 26, 2009 by Garam & Gula

WanitaMama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. “..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah….”
Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas…leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap…susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi…check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu…memang dah kering pun flusk ni, jerang la air…sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong….salin la gula…check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi…ishh. ..ni lauk bila ni, semalam…dah beku dah…basuh la kejap….pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh…penat dah ni, besok je la basuh…sidai kaian lap je lah…tik…bunyi air dah masak…salin air dalam flusk…ok settle…

baru teringat tak semayang lagi…on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi…nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska…check. ..baju 2 pasang, towel…towel kecik utk selsama…calamine lotion untuk sapu ruam…pampers 4 keping….alamak. .telupa pulak masukkan botol…basuh botol jap…ok settle…

ternampak pulak beg g keje…emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je…salin jap barang2 g beg coklat…cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti…hishhh sempit la beg ni…hangin je…nak kena beli ni beg baru…rasenya 25 hb ni Sogo sale nih…mana flyers tadi ek…ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle…

Tetiba dengar suara papa…”..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido..”….”..yelah nak tido la ni..nak smayang jap…”

masuk toilet..buat apa2 yang patut…cuci muka dulu..2 jenis lak tu…adoi..gosok gigi…smayang. ..pakai toner…pakai treatment cream…nak lawa and maintain punya pasal lah ni…nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak…huhuhuhu. ..

bukak almari…emmm. ..pakai baju hijau ni lah besok…gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni…kat bilik belakang…la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh …g dapur, basuh, sambung gosok baju…gantung elok2…kemaskan baju gantung2…masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor…ok  settle..

dgr suara papa lagi…”..i dah ngantuk ni..”..dalam pada nak masuk ke bilik…owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram…ok, siram jap…check jap pintu ni…sah tak kunci lagi…grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku…bukak lampu luar..

ni mainan ni sepah2…masukkan la dalam bakul mainan budak ni…banyak nya…sampai bawah meja makan pun ade…adoi.. ..ok dah …

ok dah boleh baring…adoi sakitnya pinggang…cium si comel ni kejap…selimutkan die…la..napa basah ni…emm, tukar la pempers ni…tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la…nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali…ok sayang tido k…kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k…gud nite..sweet dreams…

aaahh…sedapnya dapat baring…mana pulak lotion sapu kurus aku nih…ha, ni dia…sambil sapu lotion kurus, setkan alarm…setkan program kerja besok…pg kul 9.30 ade meeting..ahh…boring…panas pulak lotion nih..dah la…emm..sedapnya lelapkan mata…Ya Allah…terima kasih untuk rezekiMU hari ini,…mohon keberkatan dari mu tuhan…papa pun bangun tutup tv…”…i dah ngantuk sangat ni…nak tido lah…citer pun tak best malam ni, bola pun takde…”…selang seminit  …dengar suara papa berkeruh…dah agak dah….

So?….apa yang peliknya..??

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?…SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT….tu yang tak boleh nak mati cepat tu…
Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah… setiap wanita adalah istemewa dengan cara mereka sendiri…

Kalau lelaki mengakui kebenaran ini….hormat dah hargailah mereka…untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari…